«Krisemåling for KrF og Venstre»

Slik kan det ferske partibarometeret fra Opinion oppsummeres i to setninger. Ap-leder Jonas Gahr Støre ville ha kunnet danne regjering med Sp og SV dersom målingen var valg. I tillegg ville Rødt ha fått 14 representanter på Stortinget.

Både KrF og Venstre er nok en gang under den magiske sperregrensa på fire prosent. Verst er det for Venstre-leder Trine Skei Grande som må notere en oppslutning på skarve 2,3 prosent. Over 40 prosent av dem som i 2017 stemte på Venstre, har nå satt seg på gjerdet. Venstre har en lojalitet på 26 prosent, og lekker mest til Ap. KrF får 3,2 prosent, mister flest velgere til Ap og har svært lav lojalitet blant tidligere velgere.

• Følg oss på Facebook.

Rødt går fram 2,1 prosentpoeng, og gjør det historisk godt med 7,6 prosent oppslutning. Det hører imidlertid med til historien at Ap, Sp og SV ville fått solid flertall alene på Stortinget dersom målingen var valg. De tre partiene ligger her an til å få 91 representanter, mens det er nok med 85 for å ha flertall. Sp får nemlig 13,9 prosent, mens SV tangerer åttetallet. I tillegg holder Ap seg rundt 28 prosent. Dette er bare så vidt over det dårlige valgresultatet i 2017 da Ap fikk 27,4 prosent. Ap har riktignok reist seg etter den kraftige nedturen i fjor vår, men det er nok en fattig trøst for en Ap-ledelse som drømmer om å havne godt opp på 30-tallet. Bakgrunnstallene viser at Ap har mistet velgere til sine politiske venner på venstresiden.

Det mest interessante ved målingen er likevel at de fire borgerlige regjeringspartiene sliter. For Erna Solberg er det krise at KrF og Venstre ligger under sperregrensa. Men det bør også bekymre statsministeren at også Frp gjør det dårlig, og at hver fjerde tidligere Høyre-velger nå er usikker på hva de skal stemme. Den ferske flertallsregjeringen har tydeligvis ikke klart å begeistre. I tillegg har det vært åpen strid både innad i koalisjonen og internt i både KrF og Venstre.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

På denne bakgrunn merker vi oss at Høyres parlamentariske leder Trond Helleland har tatt initiativ til å innføre nye kjøreregler som skal legge lokk på intern krangel mellom de fire regjeringspartiene. Ulik tolkning av det som står i den politiske plattformen skal diskuteres internt, ikke eksternt.

Vi har den siste tiden fått flere eksempler på åpenlys krangel. Venstre-leder Trine Skei Grande karakteriserte KrFs abort-seier som «pause». Frp ville true med kutt i norsk bistandshjelp for å tvinge land til å godta returavtaler for migranter som får avslag i Norge, men her satte utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) foten ned. Spørsmålet er bare om Trond Helleland klarer å få de fire partiene til å dra i flokk. Når krybba er tom, så bites hestene.