Politiet bruker fortsatt for lang tid på barnevoldssaker

Onsdag 13. februar 2019

Politiet bruker fortsatt for lang tid på barnevoldssaker

En kartlegging viser at politiet, tross instruksjoner om å prioritere slike saker, fortsatt bruker for lang tid på å etterforske saker om vold mot barn.

Publisert: 13 Februar 11:01

En kartlegging viser at politiet, tross instruksjoner om å prioritere slike saker, fortsatt bruker for lang tid på å etterforske saker om vold mot barn.
NRK har gransket dommer i barnevoldssaker fra lagmannsrettene i perioden 2013 til 2018, der barn har blitt mishandlet grovt av sine foreldre.
I 187 dommer har volden vært så alvorlig at foreldre er dømt til flere måneder i fengsel eller mer – for blant annet å ha filleristet, sparket, slått, tatt kvelertak og stengt barna ute fra hjemmet sitt.
I nesten halvparten av disse, 85 dommer, har politiet fått kritikk for at saksbehandlingstiden har vært for lang. I 19 av disse sakene har etterforskningen stått helt stille i over ett år, ifølge NRK. I noen av tilfellene har sakene stoppet opp også i domstolene.
Dette står i sterk kontrast til instruksjonene fra Riksadvokaten, som i flere år har bedt politiet om å prioritere slike saker.
Kartleggingen viser at tidsbruken i flere av dommene også bryter med menneskerettighetene.
– Det er ingen grunn til å være fornøyd med dette resultatet. Men dette er saker som er komplisert å etterforske, sier leder for politifagavdelingen i Politidirektoratet, Ole Sæverud. Han peker også på at antall anmeldelser har økt med 20 prosent fra 2014 til 2018, noe som utfordrer politiets kapasitet.
(©NTB)

Onsdag 13. februar 2019

Lederen

Vinnersak?

• Alt synes å handle om sentrum og periferi i norsk politikk for øyeblikket. Sp har lenge profilert seg på kampen mot sentralisering og ligger jevnt høyt på alle målinger. KrF er også et parti med røtter i Distrikts-Norge og vant gjennom med…

Les mer »

Onsdag 13. februar 2019

Utenriks

– Ingen rettferdig rettssak

RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.

Les mer »