Oljemyggen Norge knuses av gigantene – Saudi-Arabia sitter på 260 milliarder

<?xml encoding=”utf-8″????????><?xml encoding=”utf-8″????????>

Saudi-Arabias påviste oljelager viser seg å være to milliarder fat større enn tidligere antatt. Det gir landet et av verdens høyeste nivåer av mulig oljeproduksjon. 

Med 6,37 milliarder fat i reservene i 2018 har Norge kun en brøkdel av kjempen på den arabiske halvøy. 

Midt på treet 

Norge havner på en 21.-plass over land med størst påviste oljereserver, basert på tall fra 2017. Det er bare 39 land i verden som har mer enn én milliard fat i reserver og 70 med reserver i det hele tatt, ifølge tall fra U.S. Energy Information Administration (Eia). 

Venezuela har verdens største påviste oljereserver. Landet hadde reserver på 301 milliarder fat i 2017, ifølge Eia. 75 prosent av denne oljen er imidlertid tung og vanskelig å raffinere, skriver Bloomberg. 

På annenplass ligger Saudi-Arabia, tett etterfulgt av Canada, Iran og Irak. Russland havner på en åttendeplass med 80 milliarder fat, USA på en 11.-plass med 35 milliarder fat og Kina på en 13.-plass med 26 milliarder fat i reserver. 

Saudi-Arabia større enn antatt 

Saudi-Arabia har lenge ligget i toppsjiktet blant land med størst beviste oljereserver. Markedet har lenge uroet seg for at Saudi-Arabia overvurderte egne oljereserver når de har rapportert om 260 milliarder fat olje i reserver.

En uavhengig revisjon har gått gjennom potensialet til Saudi-Arabia. De fant ut at de rapporterte tallene var lavere enn først antatt. Det amerikanske konsulentselskapet DeGoyler and MacNaughton fant ut at statskontrollerte Aramco hadde 263,1 milliarder fat olje som kunne produseres ved utgangen av 2017.

Det er 2,2 milliarder fat mer enn det Aramco rapporterte ved forrige årsrapport, ifølge CNBC.

Ifølge CNBC er det ikke snakk om en stor oppjustering av tallene. Det viktigste for markedet er at tallene bekrefter det Saudi-Arabia lenge har hevdet: at de kontrollerer over 260 milliarder fat olje, og dermed har verdens nest største reserver. 

Produserer mer av reservene 

Norge har små oljereserver i forhold til de store kjempene. Vi klatrer derimot høyere opp på listen over oljeprodusenter og havner på en 14. plass med en produksjon på 1,979 millioner fat hver dag. 

Verdenseneren i reserver faller ned til en 12.-plass i produksjon. Venezuela produserer 2,077 millioner fat om dagen. Landet pumper dermed kun opp 0,25 prosent av reservene i året. 

USA er den desidert største produsenten av olje i verden. Landet har en produksjon som tilsvarer 9,5 prosent av reservene. 

Den saudiarabiske oljen er en av verdens billigste å pumpe opp. Landet, som havner på en annenplass både i reserver og produksjon, produserer 1,6 prosent av reservene sine årlig. 

Med Norges høye produksjon av olje, ble det her til lands produsert 10,9 prosent av reservene i 2017, ifølge tall fra Eia.