Etterlyst syklist avhørt fredag kveld og politiet har fått tips om mulig

*Saken oppdateres forløpende!

I 13-tiden lørdag opplyste Aftenposten at etterlyst syklist i forsvinningssaken hadde meldt seg. I følge politiet skal syklisten allerede være avhørt:

– Syklisten meldte seg til politiet fredag ettermiddag, via tipstelefonen. Mannen ble avhørt fredag kveld, og er sjekket ut av saken. Vi har ingen ytterligere kommentarer om hvem vedkommende er, opplyser politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt i en pressemelding klokken 13.30.

I tillegg har politiet fått inn over 500 tips, også fra utlandet. Flere av tipsene omhandler skjulested.

– Har dere sjekket tipset om skjulested?

– Det sier vi ikke noe om, uttaler politiinspektør Tommy Brøske via pressevakt i Øst politidistrikt til RB.

Politiet vil heller ikke si noe om tipset om skjulested er lokalt, eller hvorvidt de har hentet video fra grenseovergangene.

– De to personene på overvåkingsvideoene vi offentliggjorde torsdag, har fortsatt ikke meldt seg. Vi har ingen ytterligere kommentarer hva gjelder innholdet i tipsene. Mange medier spør om mulige søk i Langvannet. Det er ikke avgjort om og når dette eventuelt er aktuelt, uttaler Brøske videre i pressmeldingen.

Fått 500 tips

Politiet hadde lørdag formiddag fått inn over 500 tips som sjekkes ut i forbindelse med den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen.

– Vi sjekker ut tips fortløpende, og vi har nå fått inn over 500 tips totalt, sier etterforskningsleder Tommy Brøske til NTB via kommunikasjonsenheten i Øst politidistrikt lørdag ettermiddag.

Det understrekes samtidig at politiet så langt ikke har noe nytt å gå ut med om etterforskningen av bortføringssaken.

image

Ønsker flere tips

Politiet tror at Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog om morgenen eller formiddagen 31. oktober i fjor. Politiet ble varslet samme dag, men på grunn av trusselen om at hun ville bli drept dersom politiet ble kontaktet, ble etterforskningen holdt hemmelig fram til onsdag denne uka. Etterforskningen sto da i stampe, og politiet valgte å gå ut med saken i håp om å få tips og viktig informasjon.

Politiet opplyste fredag at Hagen kan holdes skjult hvor som helst, og de ba blant annet publikum om å se etter og varsle om unormal aktivitet i nabolaget. Folk bes merke seg om personer har endret atferd og for eksempel gjort unormale innkjøp, som kjøp av gjenstander som kan brukes til å holde kontroll på en person.

– Vi trenger opplysninger om mulige skjulesteder. Et slik skjulested kan for eksempel identifiseres ved unormal aktivitet, personer, ukjente kjøretøy, tildekte vinduer eller rehabiliterte arbeidsplasser som tas i bruk, sa Brøske til NTB fredag.

Uten livstegn

Foreløpig står etterforskerne tilsynelatende fortsatt uten avgjørende informasjon på sentrale områder i saken. Hvem som har bortført 68-åringen, er helt ukjent, og det har ikke vært kommunikasjon med motparten. Ingen er så langt mistenkt, Hagen kan holdes skjult både i Norge og utenfor landets grenser, og det er ikke kommet livstegn fra henne.

– Det er helt åpenbart at det bekymrer politiet. Samtidig vil jeg påpeke at vi ikke har noen tegn på det motsatte, sa Brøske til Aftenpostenfredag.

Ifølge avisen har politiet vurdert å gjøre søk i Langvannet som ligger like ved familiens bolig. Det er etterforskningsskritt som politiet ikke ønsker å kommentere overfor NTB. Langvannet er i dag dekket av et tykt lag med is etter kuldeperioden den siste halvannen måneden.

Arbeidere i avhør

På morgenen den dagen Anne-Elisabeth Hagen forsvant, ble to menn og en syklist fanget opp av et overvåkingskamera utenfor innkjørselen til Futurum-bygget på Rasta der ektemannen Tom Hagen jobber. Foreløpig har ikke politiet kommet i kontakt med dem eller fått informasjon om hvem de er.

Ifølge NRK ble det drevet vedlikehold på taket til familiens hus noen dager før den antatte bortføringen, og politiet har kalt inn arbeiderne til avhør. Dette arbeidet ble sluttført 25. oktober.

I den samme perioden som arbeidet pågikk, mistenker politiet at Hagen, ekteparets bolig og Tom Hagens arbeidsplass 3,5 kilometer fra huset deres kan ha blitt holdt under oppsyn. Derfor er politiet interessert i om arbeiderne kan ha sett noe.

Brev med trusler og krav

Den dagen Anne-Elisabeth Hagen forsvant, fant ektemannen flere ark med krav om penger, beskjed om å ikke kontakte politiet og trusler. Språkeksperter er satt inn i etterforskningen for å gjennomgå dokumentene. Etter det NRK får opplyst, var beskjedene formulert på tettskrevne ark, printet ut og skrevet på gebrokkent norsk – en blanding av norsk, østeuropeisk eller «Google translate».

Gjerningspersonene skal ha krevd 9 millioner euro i løsepenger, utbetalt i kryptovalutaen monero, som er vanskelig å spore.