– Det gjør vondt i hjertet når jeg hører en sånn historie

Langrennstalentet Helen Marie Fossesholm får støtte av ​leder i Antidoping Norges medisinske fagkomité, ​Per Medbøe Thorsby.
Langrennstalentet Helen Marie Fossesholm får støtte av ​leder i Antidoping Norges medisinske fagkomité, ​Per Medbøe Thorsby. Foto: NTB Scanpix / TV 2

Leder i Antidoping Norges medisinske fagkomité mener Skiforbundets offentlige bekreftelse om hormonbehandling av talenter vitner om et lite vennlig miljø.

Del

Norges Skiforbund åpnet mandag opp om at de to langrennstalentene Helene Marie Fossesholm (17) og Kristine Stavås Skistad (19) tidligere har fått hormonbehandling.

I sin behandling fikk Fossesholm et preparat som står på forbudslisten til Verdens Antidopingbyrå (WADA), opplyser Skiforbundet. Årsaken til behandlingen var at Fossesholm var svært liten av vekst.

​Leder i Antidoping Norges medisinske fagkomité, ​Per Medbøe Thorsby, sier at ingenting tilsier at Fossesholm har hatt noen som helst fordel i idretten av behandlingen.

– I barnealder handler veksthormon mye om høydeveksten. Hos voksne handler det om å holde cellene ved like og holde cellene i en vekstfase, så hvis du tar mye veksthormon hos voksne, vil du få selvsagt få fordel idrettslig sett. Hos
barn er det helt annerledes og derfor vil behandling i barnealder ikke dra med seg noen fordel inn i voksenlivet når behandlingen er avsluttet, sier han til TV 2.

– Hvordan tolker du at Skiforbundet gir ut disse opplysningene?

– Det må nesten Skiforbundet forklare selv. Det har jeg egentlig ingen mening om. Noen har følt seg veldig presset til å fortelle om så private opplysninger. Som lege gjør det vondt i hjertet når jeg hører en sånn historie.

– Sier noe om miljøet

Skiforbundet skriver at løperne har fått spørsmål om den medisinske behandlingen, og at forbundet selv har blitt kontaktet av både «media og andre» om temaet. Derfor velger de nå å gå ut med opplysningene.

– Ryktespredning baserer seg ofte ikke på fakta. Dette er sensitive medisinske opplysninger som selvfølgelig ingen har krav på å få innsyn i, bortsett fra personene det gjelder. Jeg skjønner at veksthormon har et dårlig rykte hos voksne
idrettsutøvere og at det kan være vanskelig å forstå at behandlinger i barnealder er noe annet enn i voksenalder, sier Thorsby.

– Men at utøveren føler seg presset til å gi ut så svært sensitive medisinske opplysninger som er taushetsbelagt, sier noe om et miljø som er ikke er særlig vennlige mot hverandre, fortsetter han.

– Er det noen etiske betenkeligheter?

– Nei, er det kontante svaret til Thorsby.

Fossesholm er nå 151 centimeter høy. Da hun var 13,5 år gammel, var hun 137,5 centimeter, opplyser Skiforbundet.

Thorsby: – Rutine i Norge

Thorsby forklarer at behandlingen Fossesholm fikk er standard.

Del

– Dette er behandlinger som er rutine i Norge ved lav vekst. For meg hører det ut som hun har fått normal norsk standardbehandling, og det skal man ikke fra ta noen, selv om de blir gode idrett etter hvert, sier han .

Legen forklarer at veksthormonbehandling er annerledes for voksne.

– Dette fremmer vekst i kroppen, det sier seg selv. Voksne som har for mye veksthormon, og det er en sykdom, får økt skjelettstørrelse, litt større muskler og et hjerte som begynner å vokse. Så det er mange organer som kan vokse. I
barnealder er det en helt annen sak, for der handler veksthormon først og fremst om høydevekst. Det kan være bivirkninger der – ekstremtilfellet er gigantisme – men man ser ikke bivirkning med veksthormonbehandling av barn hvis
det ligger i normalområdet, sier Per Medbøe Thorsby.

Kristine Stavås Skistads behandling ble gjennomført med preparater som ikke står på WADAs forbudsliste, skriver Skiforbundet i meldingen.

Ekspert roser Skiforbundet

TV 2s antidopingekspert mener Skiforbundet har løst saken på en bra måte.

– Det var helt riktig at Fossesholm, Skistad og Skiforbundet å gå ut med pressemeldingen, for det har versert mye rykter og snakk om disse sakene i skimiljøet lenge. Jeg tror det til slutt ville kommet ut i media om Skiforbundet ikke
tok saken i egne hender og opplyste om det. Hvis ikke kunne de fått det i fleisen på en ubehagelig måte seinere. Disse unge jentene kunne fått spørsmålene på et tidspunkt de var lite forberedte på det. Dette vil helt sikkert skape
en debatt, men Skiforbundet har fått frem flere nyanser. Folk forstår saken bedre, sier Mads Kaggestad.

TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad mener Fossesholm er et helt spesielt talent. Etter den imponerende sesongstarten på Beitostølen trakk Skinstad paralleller mellom skihelten Marit Bjørgen og unge Fossesholm.

– Basert på resultatene er hun et av de største utholdenhetstalentene i Norge noensinne. Hun er god både på sykkelsetet og med langrennsski på beina. Det hun presterer i juniorklassen er på linje med det råeste som Bjørgen, Johaug,
Østberg og Northug presterte på samme alder, sier Skinstad.

Lik TV 2 Sporten på Facebook