Tåregass og massepågripelser under nye protester i Frankrike

I Paris alene demonstrerte minst 8.000 «gule vester» lørdag ettermiddag, opplyser Frankrikes viseinnenriksminister Laurent Nunez.

Det franske opprørspolitiet har benyttet seg av vannkanoner, tåregass og gummikuler for å hindre at demonstrantene samler seg rundt presidentpalasset.

Politiet i Paris sier lørdag ettermiddag til nyhetsbyrået AP at 30 personer er skadd i opptøyene, inkludert 3 politibetjenter. AP skriver videre at en av deres videojournalister ble truffet i beinet da politiet skjøt med gummikuler.

Ved Champs-Élysées, som forrige helg var arenaen for de verste opptøyene i den franske hovedstaden på flere tiår, ble det meldt om flere sammenstøt mellom demonstranter og politifolk. TV-bilder fra stedet viste at flere demonstranter kastet stein mot politiet, som svarte med tåregass.

Det rapporteres også om at flere biler er blitt påtent. Ifølge politiet har 720 mennesker blitt arrestert siden lørdag morgen, melder The Guardian.

Pansrede kjøretøy

Mer enn 8.000 politifolk er kalt ut til den franske hovedstaden for å holde orden under lørdagens protester.

Turistattraksjoner som Eiffeltårnet, Louvre-museet og Musée d’Orsay er stengt og godt beskyttet av pansrede kjøretøy og politifolk utstyrt med skjold, og mange butikker og restauranter har lukket dørene selv om det er midt i shoppingsesongen før julen.

Før demonstrasjonene begynte gjennomførte politiet kontroller av folk som ankom byen med tog eller tok seg til de mest urolige områdene ved Champs-Élysées og Place de la Bastille. Minst 284 mennesker ble pågrepet, flere av dem for å ha hatt med seg masker, hammere, spretterter og steiner som kunne blitt brukt til å angripe politiet.

Lørdag ettermiddag hadde antall pågrepne steget til over 700 på landsbasis.

Frykter ultravoldelige

På landsbasis er det satt inn 89.000 politifolk for å holde orden under helgens demonstrasjoner. De fleste av kampene i fransk toppfotball denne helgen utsatt, og det samme gjelder opera- og teaterforestillinger.

Frykten er mer vold og hærverk slik det ble forrige helg, da Triumfbuen ble griset til med graffiti og over 100 mennesker ble skadd.

Innenriksminister Christophe Castaner sa fredag at han ventet færre demonstrasjoner enn forrige gang, men la samtidig til at flere av dem som kommer er farlige.

– Blant demonstrantene er det ultravoldelige individer. De siste tre ukene har produsert et monster som har rømt fra skaperne sine, sa Castaner.

Mer enn drivstoff

I kjølvannet av protestene de siste helgene har president Emmanuel Macrons regjering bestemt seg for å droppe den forhatte avgiftsøkningen på drivstoff, som utløste den første runden med demonstrasjoner.

Protestbølgen ledet an av de såkalte «gule vestene» – etter refleksvesten alle er pålagt å ha i bilen – er imidlertid blitt til noe større.

Det handler ikke lenger bare om dyrere bensin og diesel. Demonstrasjonen er blitt en langt bredere protestbevegelse mot Macrons styre. Presidenten, som beskyldes for å drive «en regjering for de rike», får støtte fra snaut en firedel av befolkningen. 72 prosent sier tross volden og kaoset protestene har utløst, at de støtter de «gule vestene».

Dalende entusiasme

Det kan imidlertid virke som at det voldsomme engasjementet er i ferd med å dø litt ut.

31.000 mennesker over hele Frankrike er langt færre enn de 75.000 som ifølge landets innenriksdepartement deltok forrige lørdag.

De to foregående helgene deltok henholdsvis 282.000 og 106.000 mennesker.

Radikale og moderate

De «gule vestene» er heller ingen organisert bevegelse. Statsminister Édouard Philippe holdt fredag et møte med folk som betegnet seg selv som «moderate» representanter fra gruppen. De har oppfordret folk til å droppe helgens protester.

De mer radikale holder imidlertid stand, og i sosiale medier har det florert oppfordringer om å angripe politifolk og storme presidentpalasset som har skapt bekymringer for myndighetene. Mange av de mer radikale krever at Macron går av før de gir seg.

På landsbasis er det ventet mer enn 10.000 demonstranter lørdag. I tillegg har protestene spredd seg til nabolandet Belgia og også helt til Nederland.