Nå stikker «Gulliver»

Fredag legger kranskipet ut fra Hanøytangen, på vei mot et nytt oppdrag i Flensburg i Tyskland.

Nesten tre uker etter at «Gulliver» kom til Askøy for å hjelpe til med å heve fregattvraket i Hjeltefjorden, ligger KNM «Helge Ingstad» fortsatt under vann. I løpet av den tiden har kranskipet fått gjort lite annet enn å forberede rigging og etablering av festepunkter for kranlekterne.

Les også:
Bergingen av KNM «Helge Ingstad» koster flere hundre tusen om dagen

Må på annet oppdrag

Bergingen av fregatten var planlagt gjennomført denne uken, men stadige forskyvninger i tidsplanen har gjort at «Gulliver» må seile videre til ventende oppdrag.

– Basert på nåværende hevingsplan og kontrakt med BOA  frigis kranlekteren Gulliver fredag 7. desember og drar til et annet forpliktet engasjement i Tyskland. Dette ble endelig avklart i går, uttalte sjef for Forsvarsmateriell maritime kapasiteter flaggkommandør Thomas Wedervang på onsdag.

Kommer tilbake

Kranskipet «Rambiz» blir imidlertid værende og fortsetter arbeidet, mens «Gulliver» returnerer ved havaristen rett før jul. Hevingen er foreløpig utsatt på grunn av krevende værforhold. Forsvaret anslår at fregatten vil bli hevet først etter jul.

Les også:
Fregatten blir ikke hevet før etter jul

Samtidig er Forsvarsmateriell og Sjøforsvaret bekymret for at fregatten kan skli ut på dypere vann.

Natt til fredag har KNM «Helge Ingstad» ligget rolig og kranskipet «Rambiz» har fortøyd på utsiden av havaristen. Tidlig om morgenen startet arbeidet med å trekke kjettingene under skroget, opplyser Forsvaret fredag.