Helte kokende vann på medfange i Halden fengsel – to grove voldshendelser på

Det kommer fram i en tiltale som er overlevert Halden tingrett, samt en nylig dom.

Vestfoldingen, som er i 20-årene, soner for tiden en dom i Halden fengsel. Det er her han skal ha gått fysisk til angrep på en av sine medfanger.

– Den 18. desember Halden fengsel slo han fornærmete i tinningen med knyttet hånd, og kastet kokende vann i ansiktet samt på overkroppen hans, heter det i tiltalen.

Mannen ble påført store brannskader som følge av angrepet, og måtte ligge på Haukeland sykehus i tre uker for behandling.

Nok en hendelse dagen før

Dagen før, den 17. desember, skal det ha skjedd nok et overfall i fengselet. Mens fornærmete sto ved en matvogn skal den nå tiltalte 30-åringen ha skåret ham i armen med et barberblad. Offeret måtte sy kuttet, som i dommen blir beskrevet som dypt og blødende.

Det hele ble observert av en fengselsbetjent, som i sin rapport forteller at barberbladet var festet til en knekt engangshøvel.

I retten forklarte mannen at han gjorde dette som hevn for det han mente var plagsom atferd fra flere av de innsatte ved fengselet.

Han sto også tiltalt for å ha kommet med gjentatte trusler mot de ansatte ved fengselet, og skal blant annet ha sagt at han skulle drepe en navngitt fengselsbetjent og alle som jobbet ved avdelingen. Alt dette mens han satt i varetekt i påvente av å få en sak hor han står tiltalt for grov kroppsskade med øks opp for retten.

Dømt, men slipper ytterligere straff

30-åringen er nå dømt for både å ha gått løs på en person med øks, samt forholdene han sto tiltalt for i Halden fengsel. Han soner nå en fire år lang forvaringsdom for angrepet med øks, men slipper ytterligere straff for hendelsene som oppsto i fengselet.

Saken mot mannen som helte kokende vann på en annen medfange skal opp i Halden tingrett i februar. I tillegg skal ytterligere én innsatt få sin sak for retten etter at han truet med å drepe og slo en medfange bevisstløs.

Alvorlig

NRK Østfold har pratet med fengselsleder Jan Strømme omvendelsene, og han forteller at de ser svært alvorlig på det som har hendt og bedyrer at det er sjeldent innsatte går til fysisk angrep på hverandre.

image

– For Halden fengsel var det en svært alvorlig hendelse. Det er helt klart den mest alvorlige hendelsen vi har hatt i alle våre år i Halden, sier Strømnes til NRK.