Hareide sto ren og rank

KOMMENTARKamphanene brukte forskjellig strategi. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde møte med Erna Solberg for å berede grunnen for det nærmest avtalte abort-utspillet som trolig tippet KrF-landsmøtet til å søke inn i Erna Solbergs regjering. KrF-leder Knut Arild Hareide ble tilbudt tilsvarende drahjelp fra Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, men Hareide takket nei. Hareide innrømmer å ha hatt dialog med Støre og Vedum. Hareide poengterer at dette var mer høyttenkning enn konkrete utspill, og de to andre partilederne viste respekt for hans tilbakemelding.

– Jeg ville vinne, men ikke for enhver pris, sier taperen Hareide nå til avisen Vårt Land. Hareide valgte å følge sine egne «standarder» og dermed holde seg til spillereglene som KrF-ledelsen hadde lagt på forhånd. KrF skulle eie prosessen uten innblanding fra andre partier. Hareide mener at Ropstad brøt disse spillereglene da han stilte krav til andre partier i forkant av skjebnemøtet 2. november.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Ropstad rettet abortutspillet både til Solberg og Støre, vel vitende om at Høyre-lederen ville svare at hun er åpen for å forhandle om innstramming i abortloven. Det var samtidig åpenbart at Ap-lederen ville stå knallhardt fast på dagens abortlov. Det hører med til historien at Støre, på spørsmål fra pressen, var åpen for å diskutere økt barnetrygd i regjeringsforhandlinger, men utover det holdt Støre en lav profil i respekt for at KrF skulle eie prosessen.

Kjell Ingolf Ropstad valgte, i tospann med Olaug Bollestad, en annen strategi. De fikk Erna Solberg på glid og kunne dermed bruke abort-saken som argument på fylkesårsmøte etter fylkesårsmøte. Og nå har Hareide innrømmet at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum var villige til å gi ham tilsvarende drahjelp i motsatt retning, men Hareide takket altså pent nei. Resultatet ble en rå maktkamp der Hareide stilte med et lite handikap. Han måtte argumentere rent politisk på et mer teoretisk plan, mens Ropstad kunne lokke med å ha fått Erna Solberg på kroken i et konkret verdispørsmål som betyr mye for KrFs kjernetropper. 

KrF-lederen ble offer for urent trav fra blå side.

Ropstad & co kom et hestehode foran Hareide. KrF-lederen ble offer for urent trav fra blå side. Denne maktkampen har skapt vondt blod og et åpent sår som det tar lang tid å lege. Knut Arild Hareide valgte prisverdig å stå ren og rank. Men det hadde sin pris. Nå er han på hell som KrF-leder. Maktpolitisk er det lite verdt å få sin lønn i himmelen. Men det hjelper kanskje på når historien etter hvert skal skrives.