Guardiola vraker «alle » – utenom én spiller

– Viktig med en venstrebeint stopper

For om lag to uker siden ble Manchester Citys stjernemanager spurt om hvorfor det er akkurat Laporte som alltid er i startoppstillingen.

– Først og fremst nivået hans, svarte Guardiola, ifølge Manchester Evening News.

Et annet viktig fortrinn for Laporte, er at han i motsetning til John Stones, Vincent Kompany og Nicolás Otamendi er venstrebeint.

– Han gjør at vi kan spille raskere i den oppbyggende fasen enn de andre. Når du mottar ballen med høyre, må du gå innover. Med venstre, kan du gå til den siden. Det hjelper oss i oppbyggingen. Med en høyrefot er det litt mer komplisert,
forklarte katalaneren.

Forrige sesong var det Otamendi som spilte stort sett alt da City satte poengrekord i Premier League. Simen Stamsø Møller mener Laporte har bedre timing i det han gjør, er raskere og bedre med ballen enn sin argentinske lagkamerat.

– Han har ikke hatt samme effekt som van DIjk har hatt i Liverpool, men lignende – en «light van Dijk-effekt». Han har gjort dem til et lag som gjør at en tenker mer og mer på dem som en Champions League-vinner, sier TV 2s fotballekspert.

Han spekulerer på om Guardiola har lettere for å stole på Laporte enn Otamendi.

– Han er ung, og helt sikkert læringsvillig. Jeg tror Guardiola tror han kan forme ham enda mer enn det var mulig å gjøre med Otamendi, som jeg har sett på som en solid duellspiller og stopper, men en løs kanon, forklarer Stamsø Møller.

Kan forandre seg

En siste grunn til at Laporte har trukket det lengste strået blant Citys stoppere, er at han ikke er landslagsspiller.

Når konkurrentene hans kommer tilbake med slitne bein fra landslagsoppdrag, går 24-åringen inn i en ny, knallhard periode i Premier League med friske bein.

– Vi har andre alternativer. Laporte kommer selvfølgelig ikke til å spille alt hele sesongen, men han drar ikke bort med landslaget. Han får en pause på to uker. Da er han i bedre form. Når det ikke lenger er landslagspauser, i desember, januar og februar, kommer alle til å spille, varslet Guardiola.

Faktisk står City-stopperen uten en eneste landskamp. Da Barcelona-stjerne Samuel Umtiti ble skadet, åpnet det opp for en venstrebeint forsvarer i Didier Deschamps landslagstropp.

Istedenfor tok Frankrike-treneren ut Crystal Palace-spiller Mamadou Sakho.

– Det er pussig at Laporte ikke er landslagsspiller. I og med at Umtiti måtte operere og de har mye av det samme, tenker jeg at han burde rett inn og få spilletid for det franske landslaget, mener Stamsø Møller.

– Mange mente før han kom til City at han var en ganske komplett stopper. Én ting er å komme med et sånt rykte og renommé, men en annen ting er å få det til i en ny liga med kanskje enda høyere tempo. Det har han klart uten problemer,
følger TV 2s fotballekspert opp.

I ligaen har Aymeric Laporte fortsatt ikke tapt for Manchester City. På søndag venter en knalltøff utfordring når byrival Manchester United besøker Etihad. Kampen ser du på TV 2 Sport Premium eller Sumo fra klokken 17.00!

Kilder: Goal, Whoscored, Transfermarkt, The Times og Manchester Evening News.