Dramatisk flukt i California: By utslettet i flammeinfernoet

Alle de 27.000 innbyggerne i byen Paradise fikk torsdag ordre om å evakuere da flammene nærmet seg. Sent på kvelden var store deler av byen utradert. Brannsjef Scott McLean anslår at rundt 2.000 bygninger er ødelagt. Ifølge øyenvitner ble både boliger, supermarkeder, forretninger, restauranter, skoler og et alderhjem flammenes rov.

Innbyggere forteller om en svært dramatisk flukt fra byen.

– Vi var omgitt av flammer, vi kjørte gjennom ild på begge sider av veien, sier politimannen Mark Bass.

Dramatisk redningsoperasjon

Han sørget først for å evakuere familien sin og dro deretter tilbake for å redde ut flere funksjonshemmede innbyggere, deriblant en mann som forsøkte å bære sin sengeliggende kone i trygghet.

image

– Det var bare en vegg med flammer på begge sider av oss, og vi kunne knapt se veien foran oss, sier Bass.

Paradise ligger i et landlig område 29 mil nordøst for San Francisco. Brannen hadde torsdag kveld svidd av over 73 kvadratkilometer. To brannmenn og flere innbyggere er skadd, men myndighetene har ennå ingen nøyaktig oversikt over antall skadde.

Løp for livet

Innbyggere har også fortalt hvordan de måtte etterlate bilene sine i veikanten og begynne å løpe for livet med barn og kjæledyr i armene. Veiene ut av byen var ufremkommelige på grunn av brannen, og det ble også meldt om flere eksplosjoner etter at elektrisitetsstolper tok fyr.

image
image

– Situasjonen er svært alvorlig og svært farlig. Jeg kjører nå gjennom brannen, og vi gjør alt vi kan for å få folk ut av området, sa sheriff Kony Honea i Butte på telefon til nyhetsbyrået AP midt under evakueringen. Han bekreftet at mange måtte la bilen stå og flykte til fots.

– Vi får dem inn i andre kjøretøy, der det er plass. Vi jobber på spreng for å få folk ut, og budskapet jeg vil få ut er: Kan du evakuere, så må du evakuere, sa sheriffen.

To branner lenger sør

USAs nasjonale værtjeneste har advart om brannfare i mange områder i California som følge av lav fuktighet kombinert med kraftig vind.

Fredag ble det meldt at to store branner har svidd av rundt 15.000 dekar (15 kvadratkilometer) sør i California. Vinden har økt i styrke, og brannene sprer seg raskt og truer en rekke lokalsamfunn, ifølge myndighetene.

image

Langs grensen til fylkene Ventura og Los Angeles er det gitt orde om evakuering av 75.000 boliger. I et område i Santa Rosa-dalen var 1.200 boliger forlatt på grunn av brannen torsdag kveld. Brannene skal allerede ha ødelagt mange bygninger.

Det er så langt ikke meldt om skadde i noen av disse brannene.